Back to All Events

Som hon drack

Som hon drack

Samtalet sker på Södra Teatern

En tjej på after work var ingen vanlig syn ens på 1980-talet. På senare år är ”lådvinsfällan” bara ännu ett exempel på hur kvinnors drickande utmålas som ett större problem än mäns. För att inte tala om kontroverserna kring amning och alkohol.

Som hon drack  av Lisa Wiklund och Jenny Damberg

Som hon drack av Lisa Wiklund och Jenny Damberg

Som hon drack berättar 60 år av svensk dryckeshistoria och hur den hör ihop med kvinnors möjligheter att ta plats i offentligheten. Hur vi dricker säger en hel del om samhället i stort, och kvinnors drickande har gått hand i hand med politisk, social, ekonomisk och sexuell frigörelse. Lisa Ehlin intervjuar författarna Jenny Damberg och Lisa Wiklund.

Skål!

Medverkande:

Jenny Damberg är frilansjournalist och syns i bland annat Svenska Dagbladet. 2014 gav hon ut reportageboken Nu äter vi! (ICA Bokförlag) om svensk vardagsmatkultur. I höst utkommer hon med en kulturhistorisk bok om fett vid Ordfront förlag.

Lisa Wiklund är filosofie doktor i etnologi vid Stockholms universitet och utkom 2013 med avhandlingen Kreativa liv (Makadam förlag) om den unga konstscenen i Brooklyn, New York.

Lisa Ehlin är doktor i modevetenskap, kulturskribent och har varit redaktör för bland annat Lina Thomsgårds En Annan Historia och Veronica Palms Systerskap: En feministisk idébok. 

Lisa Wiklund

Lisa Wiklund

Jenny Damberg

Jenny Damberg

Lisa Ehlin

Lisa Ehlin

Detta evenemang sker på Södra Bar på Södra Teatern! Lokalen har plats för 250 personer.

Detta är en del av den månadslånga invigningen av Stockholms Kvinnohistoriska, 1-31 mars på Hökens Gata 11 i Stockholm (och flera andra ställen). Lokalen är liten och antalet platser mycket begränsat, ingen förbokning. Alla programpunkter är kostnadsfria och dokumenteras för arkiv och tillgänglighet - och är ett sätt för oss att se vad som fungerar och vad som blir bra. Stockholms Kvinnohistoriska ska erbjuda museiverksamhet över hela staden, utan en egen permanent byggnad. Med stöd av Stockholms stad.

Läs mer om lokalen och dess tillgänglighet
här.

Later Event: March 14
Ett sekel av lika rösträtt