Back to All Events

Agda Rössel – svensk utrikespolitiks mest okända gigant

  • 11 Hökens gata Stockholm, Stockholms län, 116 46 Sweden (map)

Agda Rössel – svensk utrikespolitiks mest okända gigant

Hannah Engberg träffar Elin Jäderström och samtalar om Agda Rössel – vem var hon?

Agda Rössel

Agda Rössel

När Agda Rössel utnämndes till Sveriges och världens första kvinnliga FN-ambassadör 1958 blev det upprorsstämning på Utrikesdepartementet, debatt i riksdagen och smutskastning i pressen. Agda Rössel kom från fel samhällsklass, hade fel utbildning och, inte minst, fel kön. Trots detta arbetade hon som svensk ambassadör i nästan två decennier, med ett starkt engagemang i frågor som fortfarande är aktuella: avskaffandet av dödsstraff och kvinnlig omskärelse, flyktingmottagande och jämställdhet.

Medverkande

Idag, 60 år senare, är det många som inte ens känner till denna kvinnliga pionjär. Det har Elin Jäderström, journalist och avslägsen släkting till Rössel, velat råda bot på med sin nya biografi, Hennes excellens Agda Rössel. En innehållsrik och stark berättelse om svensk utrikespolitiks mest okända gigant.

Hannah Engberg är producent för Söndagsintervjun i P1, som görs på produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media. Hon har jobbat som journalist i sju år på SR, SVT och flera dagstidningar.

Elin Jäderström Foto: Sanna Sjöswärd

Elin Jäderström
Foto: Sanna Sjöswärd

Hannah Engberg

Hannah Engberg

Detta är en del av den månadslånga invigningen av Stockholms Kvinnohistoriska, 1-31 mars på Hökens Gata 11 i Stockholm (och flera andra ställen). Lokalen är liten och antalet platser mycket begränsat, ingen förbokning. Alla programpunkter är kostnadsfria och dokumenteras för arkiv och tillgänglighet - och är ett sätt för oss att se vad som fungerar och vad som blir bra. Stockholms Kvinnohistoriska ska erbjuda museiverksamhet över hela staden, utan en egen permanent byggnad. Med stöd av Stockholms stad.

Läs mer om lokalen och dess tillgänglighet här.