Tillbaka till alla evenemang

Tisdagar med tolfterna – nätverkande kvinnor i sekelskiftets Stockholm

  • 11 Hökens gata Stockholm, Stockholms län, 116 46 Sweden (se karta)

Tisdagar med tolfterna

– nätverkande kvinnor i sekelskiftets Stockholm

Tolfterna.jpg

Författarna Ellen Key och Amalia Fahlstedt startade Tolfternas samkväm med syfte att utbyta erfarenheter över klassgränserna och att sprida bildning. Flera av deltagarna är i dag kända namn som rösträttskvinnan Anna Whitlock, Stockholmspolitikern Anna Lindhagen, konstnären Elsa Beskow och den socialistiska agitatorn Kata Dalström. I boken Tisdagar med Tolfterna (Stockholmia förslag, utkommer sept 2019), tecknar Lisbeth Håkansson Petré en levande bild av samkvämen, kvinnornas vardagsliv och kampen för rösträtt och bättre levnadsförhållanden. En berättelse om klassklyftor, bildningslängtan, kvinnokamp och framtidstro.

Lisbeth Håkansson Petré

Lisbeth Håkansson Petré

Medverkande

Lisbeth Håkansson Petré bor i Stockholm men har rötterna i Tjust, samma småländska trakt som Ellen Key. Till vardags arbetar hon som bibliotekarie och kommunikatör, hon är även en av redaktörerna för Facebooksidan Ellen Key säger.       

Föreläsningen arrangeras i samarbete med Stockholmia – forskning och förlag.

Detta är en del av den månadslånga invigningen av Stockholms Kvinnohistoriska, 1-31 mars på Hökens Gata 11 i Stockholm (och flera andra ställen). Lokalen är liten och antalet platser mycket begränsat, ingen förbokning. Alla programpunkter är kostnadsfria och dokumenteras för arkiv och tillgänglighet - och är ett sätt för oss att se vad som fungerar och vad som blir bra. Stockholms Kvinnohistoriska ska erbjuda museiverksamhet över hela staden, utan en egen permanent byggnad. Med stöd av Stockholms stad.

Läs mer om lokalen och dess tillgänglighet här.

Föregående
Föregående
28 mars

Kvinnliga landskapsarkitekter

Nästa
Nästa
29 mars

Stadsarkivet: Demokratins pionjärer – Emilia Broomé