Back to All Events

Dig it! Varför gräver konstnärer i arkiv och samlingar?

  • 11 Hökens gata Stockholm, Stockholms län, 116 46 Sweden (map)

Dig it! Varför gräver konstnärer i arkiv och samlingar?

Många konstnärer intresserar sig för arkiv och historieskrivning. Vilka drivkrafter finns bakom detta intresse, hur kan arkivet användas som en konstnärlig metod, vilka strategier har de när de letar, och vad innebär det att använda sig av arkivmaterial i en konstnärlig process? I detta samtal möter Helene Larsson Pousette konstnärerna Petra Bauer och Kristina Lindström, som båda undersökt och arbetat med arkivmaterial. I sina verk lyfter de andra perspektiv på kvinnornas historia och som kan bidrar till alternativ historieskrivning.

Medverkande:

Petra Bauer är är konstnär och filmare. Hon har tidigare gjort Kvinnor i kamp och Sisters! och är nu superaktuell med den nya filmen Workers!

Kristina Lindström är författare, journalist och filmare. Hon har gjort dokumentärer för radio och tv och är sedan tio år chef för SVTs Kulturredaktion. Hon har bland annat skrivit böckerna Flickornas historia och gjort dokumentärerna Eran – punk i tre delar (med Kristian Petri), Palme (med Maud Nycander) och serien Astrid om Astrid Lindgren. 

Helene Larsson Pousette modererar samtalet. Hon är medgrundare samt ansvarig för samling, forskning och utveckling på Stockholms Kvinnohistoriska. Tidigare har hon ansvarat för den internationella konstutställningen History Unfolds – samtidskonst möter historia på Historiska museet. Hon har i många år varit engagerad internationellt, bland annat som kulturattaché i Serbien.

Här hittar du evenemanget på Facebook.

spade.png

Detta är en del av den månadslånga invigningen av Stockholms Kvinnohistoriska, 1-31 mars på Hökens Gata 11 i Stockholm (och flera andra ställen). Lokalen är liten och antalet platser mycket begränsat, ingen förbokning. Alla programpunkter är kostnadsfria och dokumenteras för arkiv och tillgänglighet - och är ett sätt för oss att se vad som fungerar och vad som blir bra. Stockholms Kvinnohistoriska ska erbjuda museiverksamhet över hela staden, utan en egen permanent byggnad. Med stöd av Stockholms stad.

Läs mer om lokalen och dess tillgänglighet
här