Back to All Events

Den radikala idén att kvinnor är människor

  • 11 Hökens gata Stockholm, Stockholms län, 116 46 Sweden (map)

Den radikala idén att kvinnor är människor

– Feminismens historia 1789-2019

I år fyller feminismen som organiserad massrörelse 230 år. Ända sedan den Franska revolutionen har feminismens egen identitet diskuterats - vad har det historiskt sett inneburit att vara kvinna? Under feminismens moderna historia har ideologin präglats av intensiv intern debatt, som ofta varit hårdför. Feminismen har splittrats angående liberalism, marxism och rasism - och under 1900-talet har nya konflikter om bland annat sexuell identitet tillkommit. Utifrån dagens antidemokrati är feminismen idag är mer utsatt än på mycket länge.

Henrik+Arnstad1.png

Medverkande

Henrik Arnstad är historiker och vetenskapsjournalist. Efter många års demokratistudier är han aktuell med boken ”Hatade demokrati: De inkluderande rörelsernas ideologi och historia”, där han exemplifierar demokratiska massrörelser i två specialkapitel; ett om antirasism och ett om feminism.

Föreläsningen arrangeras i samarbete med Historiska museet och deras digitala kampanj och programserie #rättvishistoria, skapad för en mer rättvist berättad historia.

Här hittar du evenemanget på Facebook.

Detta är en del av den månadslånga invigningen av Stockholms Kvinnohistoriska, 1-31 mars på Hökens Gata 11 i Stockholm (och flera andra ställen). Lokalen är liten och antalet platser mycket begränsat, ingen förbokning. Alla programpunkter är kostnadsfria och dokumenteras för arkiv och tillgänglighet - och är ett sätt för oss att se vad som fungerar och vad som blir bra. Stockholms Kvinnohistoriska ska erbjuda museiverksamhet över hela staden, utan en egen permanent byggnad. Med stöd av Stockholms stad.

Läs mer om lokalen och dess tillgänglighet här.