Kvinnans plats

Så tog gymnastiklärarinnan basketplanerna till Sverige, 1896

Air Jordans, NBA och långa män – kanske är det vad vi vanligtvis förknippar med basket. Samtidigt spelas sporten i Sverige av ungefär lika många kvinnor som män och är en av de mest populära bland flickor i Stockholm. Vad många inte vet är att basketens svenska historia börjar redan i slutet av 1800-talet – då gymnastikdirektören Tekla Swedlund tar sporten hela vägen över Atlanten och hem till Gävle.

År 1895 reser Swedlund till USA tillsammans med vännen Eva Clason, där hon under åtta månader arbetar som sjukgymnast i Baltimore och Washington D.C. Under sin resa kommer hon i kontakt med en helt ny sport som väcker hennes intresse – “leken basketball”. Efter sin resa återvänder hon hem med nyheten, och därmed blir Tekla Swedlund den som tar sporten ända från USA:s sporthallar till hemstaden Gävle.

I ett brev till sina tidigare klasskompisar beskriver Swedlund hur hon under sin resa kommit i kontakt med den nya sporten:

“Jag lärde mig den amerikanska leken basketball. Jag önskar att de av er som har skolor ville införa leken.”

Efter hemkomsten till Sverige år 1896 introducerar Tekla Swedlund sporten till både pojkar och flickor i hemstaden Gävle, bara några år efter att den först uppkommit.

Basketens uppkomst

Det är gymnastikläraren James Naismith som ges i uppdrag att uppfinna en ny inomhusidrott på den amerikanska skolan där han undervisar – och så den 21 december 1891 spelas historiens första basketmatch. Året efter publicerar Naismith en regelbok, sporten börjar bli populär i allt fler skolor, för att sedan spridas vidare ut i världen. Det är denna regelbok som får följa med i Tekla Swedlunds resväska – och bollen sätts i rullning mot Sverige. 

James Naismith, uppfinnaren av basket. Foto: Picturenow/Universal Images Group via Getty Images

Basket i Sverige i dag

Svenska Basketbollförbundet har i dag 336 medlemsföreningar och ca 30 000 utövare. I Sverige spelas sporten av ungefär lika många män som kvinnor och är en av de mest populära bland flickor i Stockholm. Samtidigt upplever några av spelarna i Hammarby Basket, som intervjuas i avsnittet, att sporten är långt ifrån jämställd.

“Det är lika många killar och tjejer som spelar, men att man indirekt ändå satsar mer på killar för det är de man kan tjäna mer pengar på.”

– Spelare i Hammarby Basket

Omslaget till Amateur Athletic Union of the United States basketguide från år 1894 då Swedlund befann sig i USA. Foto: CC Wikimedia commons.

“Jag har infört den i Gävle, och den har mottagits med stormande bifall av både flickor och gossar, kvinnor och män. Vi leker basketball varje gång på Kvinnliga gymnastiska föreningen – läderboll, två höga trästolpar med en korg stadigt fäst i toppen på stolpen.”

– Tekla Swedlund i ett brev till sina tidigare klasskompisar, 1899.

Hej lärare!
Jobba vidare med avsnittets teman i klassrummet

Om avsnittet

Radiojournalisten Linda Jensen Kidane intervjuar idrottshistorikern Karl Örsan om hur basketen kom till Sverige. Fem spelare från Hammarby Basket medverkar och berättar om deras syn på basketens villkor i dag – direkt från Farstahallen.

Producerad av Soundtelling.

Leende person i färgglad skorta med hörlurar på sig och en iphone i handen

Fler poddavsnitt

Kvinnans Plats är historiska berättelser där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser. Vi har ännu fler berättelser att upptäcka.

Föregående
Föregående

Töserna i taxibilarnas förarsäten, 1956

Nästa
Nästa

Historisk jogging med Linda Skugge