Kvinnans plats

Töserna i taxibilarnas förarsäten, 1956

Taxitöser kallades de för – de första Stockholmskvinnorna som drog på sig uniformen och tog plats bakom ratten. Länge var yrket bara tillgängligt för män – det var först på 1950-talet som Stockholm fick sina första kvinnliga taxichaufförer. I dag är 3,6% av Stockholms taxichaufförer kvinnor.

Den 26 februari 1956 ger de sig ut på Stockholms gator – stadens första kvinnliga taxichaufförer. Länge har det bara varit män som fått köra taxi, men i Stockholm råder brist på förare och därför beslutar Taxi Stockholm på sitt styrelsemöte i december 1955 att tillåta kvinnor i förarsätet. 53 kvinnor ansökte om jobbet hos Taxi Stockholm, men bara tio valdes ut. 

Bland allmänheten bubblar en oro kring hur kvinnorna kommer att klara sig i förarsätet, framför allt på nätterna då de måste hantera eventuella riskfyllda situationer. Kvinnorna själva tog det till synes med ro. 

Den första kvinnliga taxichauffören i stockholmstrafiken, Maud Hansson-Fagerberg, blir avlöst av Sven Jansson efter debuten. (Tre dagar senare började ytterligare två kvinnliga taxichaufförer). Foto: Åke Blomquist / Stockholmskällan, 1956.

Sveriges första taxitöser

Bertha Einarsson kom under 1950-talet att bli en av Sveriges första kvinnliga taxichaufförer – lite av en slump. Einarssons man jobbade som taxichaufför, och det var när hon en dag blev tvungen att rycka in och ersätta honom som hennes karriär som chaufför startade. Av sin passagerare fick hon rekommendationen att ta trafikkort och börja köra själv. Dagen efter körningen anmäler hon sig – och kommer därmed att bli en av Sveriges första kvinnliga taxichaufförer.

Vilken kvinna som var allra först i taxibilens förarsäte är samtidigt svårt att säga. Karin Westlund från Olsäter var enligt Sveriges Radio ännu tidigare ute på vägarna än Bertha Einarsson – hon körde taxi redan år 1947. Själv ska Westlund ha sagt att hon kände till andra kvinnor som körde taxi före henne, men att en del av dem saknade tillstånd att göra det.

“Man får försöka ta dem med lämpor* tror jag. Det är väl det enda att göra”

Så svarar chauffören Maud Hansson i en intervju när reportern Bengt Feldreich frågar hur hon planerar att bemöta obehagliga och överförfriskade kunder på natten.

*lämpor betyder ungefär att lirka eller ta något varsamt.

Bertha Einarsson. Foto: Bengt Höglind / Sveriges Radio.

Karin Westlund tog körkort och fick tillstånd att köra taxi 1947. Foto: Privat/ Sveriges Radio

“Det spelar ingen roll om jag kom till Göteborg eller till Karlstad – eller lite längre bort – så skulle de alltid ha kort. Så jag var plåtad överallt.”

– Bertha Einarsson

Kvinnliga taxichaufförer i dag

Fram till 1990-talet ökade andelen kvinnor i taxiyrket. Sedan dess har det minskat igen. I dag utgörs 9% av landets taxichaufförer av kvinnor (SCB, 2019). Siffran i Stockholms län är något lägre, här arbetar 127 kvinnor som taxichaufförer, vilket motsvarar 3,6% av stadens taxichaufförer (SCB, 2019).

Rose-Marie Månbris har kört taxi till och från sedan 1980. Månbris tror att den låga andelen kvinnliga taxichaufförer beror på att det finns förutfattade meningar om att det är ett manligt yrke. 

“Jag tror att det har att göra med en föreställning om att det är ett farligt och läskigt jobb. Men personligen tycker jag att vi har allting här. Vi har kameror, larm, GPS-system – allting. Det är fördelen med tekniken. Går du hem från tunnelbanan efter att ha varit ute en kväll så är det tio gånger värre tycker jag.”

— Rose-Marie Månbris, taxichaufför

Rose-Marie Månbris står med armarna i kors och solglasögon på i sin taxiuniform. Till vänster om henne står en bil med texten "Taxi Stockholm 150000", och i bakgrunden syns en kajkant och vatten.

Rose-Marie Månbris. Foto: Taxi Stockholm

Hej lärare!
Jobba vidare med avsnittets teman i klassrummet

Vill du veta mer?

Böcker & Artiklar:

Första kvinnliga taxichaufförerna 1956, Sveriges Radio

FILM & VIDEOklipp:

Taxi (1998) av Gérard Pirès

Om avsnittet

Radiojournalisten Tove Leffler intervjuar taxichauffören Rose-Marie Månbris om vardagen som kvinnlig taxichaufför i dag. Vi får också ta del av historiska tillbakablickar genom Sveriges Radios intervjuer med några av 50-talets första kvinnliga taxichaufförer.

Producerad av Soundtelling.

Leende person i färgglad skorta med hörlurar på sig och en iphone i handen

Fler poddavsnitt

Kvinnans Plats är historiska berättelser där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser. Vi har ännu fler berättelser att upptäcka.

Föregående
Föregående

Svarvade spiror och ideal på skönhetstävling, 1926

Nästa
Nästa

Så tog gymnastiklärarinnan basketplanerna till Sverige, 1896