Kvinnans plats

Svarvade spiror och ideal på skönhetstävling, 1926

Året är 1926, och veckodamtidningen Charme har anordnat en skönhetstävling som ska utse Sveriges vackraste ben. Dessa bör gärna vara runda med "välformade" vader – och ljusa. Vi befinner oss i en tid där kvinnokroppen används som en nationell symbol och där man ville framhålla svenska kvinnor som de vackraste i världen.

Under 1920-talet kan den moderna svenska kvinnan rösta, arbeta och ställa krav i äktenskapet – eller till och med välja bort det. Hon idrottar, kör bil och konsumerar. Men idén  om den moderna kvinnan handlar också väldigt mycket om kroppen – och en ny typ av skönhetskultur växer fram som inkluderar allt från skönhetsvård, smink och mode till bantning och skönhetstävlingar. I Sverige arrangerar veckodamtidningen Charme ett antal skönhetstävlingar i slutet av 1920-talet – och det är en kroppsdel som får extra mycket uppmärksamhet – nämligen benen.

Charme nr 11 år 1932, framsida. Foto: Moderna kvinnor, avhandling av Emma Severinsson.

Vill man bli fin får man lida pin

Kvinnor uppmanas under 1920-talet att arbeta för att upprätthålla sin skönhet, då den annars kan försvinna. Dom uppmuntras till att använda sig av en mängd olika metoder i jakten på de perfekta spirorna – ville man ha smalare ben kunde man linda in dem i tygbitar dränkta med ättika, var man hjulbent skulle man surra benen till en planka på natten för att räta ut dem.

Charme nr 10 1931, s. 11. Foto: Moderna kvinnor, avhandling av Emma Severinsson.

Skönhetstävling- ett gammalt men växande fenomen

Skönhetstävlingar har rötter i europeisk medeltid. Att skönhetstävlingarna börjar dyka upp mer just på 1920-talet kan enligt forskning förstås som en reaktion mot kvinnors frigörelse i ett försök att kontrollera kvinnor, samt som ett tecken på de rådande trenderna att modifiera sin kropp genom smink, hårborttagning och styling. Dags- och veckopressens roll har också haft en stor betydelse när det kommer till spridandet av skönhetstävlingar. 

Tidningen Charme anordnar Miss Sweden

Veckotidningen Charme anordnade sin första tävling 1924, med målet att hitta Sveriges vackraste flicka. Tävlingen baseras på fotografier inskickade av de tävlande. Charme anordnar tävlingen Miss Sweden år 1932, inspirerad av skönhetstävlingar utanför Sveriges gränser. Tävlingen börjar då att anordnas i fysisk form, där finalen hålls på badorten Mölle i Skåne.

Miss Sweden arrangeras senare, år 1949, av VeckoRevyn, som länge omnämns att ha grundat tävlingen. 

Charme nr 16 år 1926, s. 11. Foto: Moderna kvinnor, avhandling av Emma Severinsson

“En gammal skönhetsregel säger att förhållandet mellan ben och arm ska vara fyra till tre, benet är följaktligen längre än armen. Måttet om vad och smalben är mycket beroende av kroppens byggnad i övrigt. Knäet ska vara väl men inte allt för tydligt markerat. När benet är rakt ska knäskålen knappast framträda.”

– Kriterier vid Charmes tävling för Sveriges vackraste ben, 1926.

Tävlingar i bilder

Vithet som ideal

Det var inte bara rasbiologerna som kartlade olika “rastyper” under 1920-talet för att urskilja vad dom ansåg vara den “ideala nordiska rastypen”. I en skönhetstävling år 1929 söker Charme efter en “svenska som har stora ögon, rasrena ben och en klar, ren hy, som skvallrar om ett sunt, friskt liv, och en spänstig kropp, härdad genom friluftsliv, sport och hygien”. Tävlingarna är en del av den skönhetskultur som växer fram på 1920-talet där kvinnokroppen används som en nationell symbol, och där man ville framhålla svenskorna som vackrast i världen. Ordet “rasben” användes för att beskriva de mest attraktiva benen.

Spår av 1920-talets ideal lever kvar

I dag har föreställningarna kring den svenska idealkvinnan luckrats upp något och vi använder inte längre ord som rasskönhet. Samtidigt finns det spår kvar av de skönhetsideal som formades under 1920-talet. Emma Severinsson, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet, anser att vithetsnormen fortfarande är stark inom dagens modebransch.

“Vi har en jättestark vithetsnorm inom modebranschen och skönhetskulturen. Det kan man ju bara se på blekningskrämer och så vidare som säljs och vilka som är representerade i mode- och skönhetsreportage och så vidare. Sedan använder man ju inte samma begrepp för det och man kanske inte skulle explicit skriva ‘vithet är vackrast’, utan i dag kanske bildmaterialet får tala i större utsträckning.”

— Emma Severinsson, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet

Hej lärare!
Jobba vidare med avsnittets teman i klassrummet

Vill du veta mer?

Böcker & Artiklar:

Moderna kvinnor (avhandling) av Emma Severinsson

Elle möter Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby

Skönhetsindustrin – Från moral till ideal (lektionsmaterial om skönhetsindustrin), Företagskällans

Black Vogue: Skönhetens nyanser av Lovette Jallow

FilM & videoklipp:

Ju vitare, desto snyggare?, UR

Min kropp och jag, SVT

Black Girl Magic in the Fashion Industry, Ebonee Davis

Om avsnittet

Radiojournalisten Linda Jensen Kidane intervjuar lektor i modevetenskap Emma Severinsson om 1920-talets ideal, rasbiologi, den moderna kvinnan och skönhetstävlingar.

Producerad av Soundtelling.

Leende person i färgglad skorta med hörlurar på sig och en iphone i handen

Fler poddavsnitt

Kvinnans Plats är historiska berättelser där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser. Vi har ännu fler berättelser att upptäcka.

Föregående
Föregående

Filmpionjären som tog Strindberg till vita duken

Nästa
Nästa

Töserna i taxibilarnas förarsäten, 1956