Back to All Events

Bryta normer och bära historia

  • 11 Hökens gata Stockholm, Stockholms län, 116 46 Sweden (map)

Bryta normer och bära historia

– Ett samtal om grafisk design, normer och maktstrukturer

Hur ifrågasätter man maktstrukturer och tar tillvara på historia genom grafisk design? Går det att göra båda sakerna samtidigt eller utesluter det ena alltid det andra? Lisa Carlsson, chefredaktör för tidningen Hertha som fått ny form, samtalar med Parasto Backman, Alexandra Falagara och Beatrice Balaton Blom om feministisk formgivning och normkritisk design. Ett samtal om grafisk design som också kan handla om feministiska rörelser och problematiker i stort.

Medverkande:

Alexandra Falagara arbetar med visuell kommunikation, text och lärande med uppdragsgivare som Sveriges Television, Konstnärsnämnden och flera av Sveriges designhögskolor. Tillsammans med Brita Leitmann grundade hon 2012 Bastion – Agency Studio Lab. Det är en designstudio och ett konstnärligt projekt, i vilket de forskar i hur identitet, normer och gränser formas och reproduceras genom visuell kultur och undersöker metoder för hur en kan omsätta maktkritisk teori i designpraktik.

Parasto Backman är grafisk formgivare och senior lektor på Konstfack. Hon driver egen studio och har arbetat med bland annat Unga Klara, Grafikens Hus, Botkyrka Konsthall, ArkDes, Dansens Hus, Subtopia och Tensta Konsthall. 2017 tog hon emot Berlignpriset och har suttit i jurys och råd för flera kulturprojekt såsom Moving Art Project, Fespa Sweden Association, Resume och Ung Svensk Form. Hon är styrelseledamot i Stockholms Kvinnohistoriska samt Konstnärsnämnden.

Beatrice Balaton Blom är Art Director och grafisk formgivare. Hon frilansar och har senast gjort art direction och grafisk form för tidningen Hertha. Tillsammans med sin partner Tobias Lund utgör hon också designduon Mega Form, med kunder som Färgfabriken och Popaganda.

Lisa Carlsson är kulturskribent och författare utbildad på Biskops-Arnös Författarlinje. Hon är för närvarande chefredaktör på APLACE Magazine och Fredrika Bremer Förbundets tidskrift Hertha, tillsammans med journalisten Lisa Stevik. Hon har lång erfarenhet av tidningsarbete och ett stort intresse av hur text och form samverkar.

Alexandra Falagara Foto: Märtha Thisner

Alexandra Falagara
Foto: Märtha Thisner

Parasto Backman

Parasto Backman

Beatrice Balaton Blom

Beatrice Balaton Blom

Lisa Carlsson

Lisa Carlsson

Detta är en del av den månadslånga invigningen av Stockholms Kvinnohistoriska, 1–31 mars på Hökens Gata 11 i Stockholm (och flera andra ställen). Lokalen är liten och antalet platser mycket begränsat, ingen förbokning. Alla programpunkter är kostnadsfria och dokumenteras för arkiv och tillgänglighet – och är ett sätt för oss att se vad som fungerar och vad som blir bra. Stockholms Kvinnohistoriska ska erbjuda museiverksamhet över hela staden, utan en egen permanent byggnad. Med stöd av Stockholms stad.


Läs mer om lokalen och dess tillgänglighet här.