Back to All Events

Gårdagens true crime – om barnamörderskor i skillingtryck

  • 11 Hökens gata Stockholm, Stockholms län, 116 46 Sweden (map)

Gårdagens true crime

– om barnamörderskor i skillingtryck

Skillingtryck

Skillingtryck

För 1700- och 1800-talets stockholmare var det visor som förmedlade sensationella nyheter, upptryckta i enkla häften som ofta kallas skillingtryck. Ett säljande ämne var samtidens grova brottslingar och visorna gavs ut i samband med deras avrättningar. Bland kvinnliga missdådare utmärker sig barnamord av olika slag. Hur gestaltas dessa gärningskvinnor och deras brott i visorna och hur såg verkligheten ut, bakom de tryckta orden?

Karin Strand

Karin Strand

Medverkande:

Karin Strand är biträdande chef för Svenskt visarkiv (Musikverket) och författare till bl. a. Brott, tiggeri och brännvinets fördärv. Studier i socialt orienterade visor i skillingtryck (2016). För närvarande skriver hon en bok om skillingtryck om kvinnliga brottslingar som utkommer under året.  

Detta är en del av den månadslånga invigningen av Stockholms Kvinnohistoriska, 1–31 mars på Hökens Gata 11 i Stockholm (och flera andra ställen). Lokalen är liten och antalet platser mycket begränsat, ingen förbokning. Alla programpunkter är kostnadsfria och dokumenteras för arkiv och tillgänglighet – och är ett sätt för oss att se vad som fungerar och vad som blir bra. Stockholms Kvinnohistoriska ska erbjuda museiverksamhet över hela staden, utan en egen permanent byggnad. Med stöd av Stockholms stad.


Läs mer om lokalen och dess tillgänglighet här.

Earlier Event: March 14
Konsten att försörja sig
Later Event: March 15
Bryta normer och bära historia