Kvarterets kvinnor

Vilka är kvinnorna i Klarakvarteren? Vilka kvinnohistorier präglar Stockholms city – igår och idag? 2019 år är det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och utställningen Kvarterets kvinnor lyfter fram några av de kvinnor som har levt och som lever omkring Stockholms stadskärna.

I utställningen möter vi några av de kvinnor som gjort avtryck i Klarakvarteren omkring Kulturhuset Stadsteatern. De arbetande kvinnorna, konstnärerna, aktivisterna, regissörerna, de hemlösa, de unga. Vi får bland annat lära känna Maria med orgeln, modeskaparen Augusta Lundin och telefonisterna vid Brunkebergs torg. Men även Klarakvarterens nutida kvinnor – som kvinnorna på Klaragården, Stockholms stadsmissions dagverksamhet för kvinnor som porträtterats av fotografen Hannah Modigh. Utställningen innehåller också muralmålningar av konstnären Saadia Hussain, som tolkar kvarterets kvinnor.

“Vi hoppas att den här utställningen ska inspirera till att berätta om andra kvinnors historia. Det finns så många som inte är inskrivna i historieböckerna”

- Maria Patomella, konstnärligt ansvarig för utställningen.

Kristina Hultman, Lina Thomsgård, Saadia Hussain och Maria Patomella. Foto: Matilda Rahm

Kristina Hultman, Lina Thomsgård, Saadia Hussain och Maria Patomella. Foto: Matilda Rahm

Utställningen uppkom när Maria Patomella, verkställande producent inom Konst/Design & Mode på Kulturhuset Stadsteatern hörde om att ett nytt museum skulle startas, Stockholms Kvinnohistoriska :), och började fundera över vilka kvinnor som verkat i hennes och Kulturhuset Stadsteaterns närhet. Vilka har inte fått plats i historieskrivningen? Kulturhuset Stadsteatern blev sedan en av Stockholms Kvinnohistoriskas medlemmar och Patomella såg Stockholms Kvinnohistoriska som ett stöd och en samtalspartner för att kunna gå vidare med projektet och kontaktade oss för att tillsammans arbeta fram utställningen.

VISNINGAR

Tisdagar kl. 12:30.
Maj: 7/5, 14/5, 21/5 & 28/5
Juni: 4/6, 11/6, 18/6 & 25/6
Juli: 2/7 & 9/7
Augusti: 6/8

Visningarna ingår i utställningens entréavgift. Ingen föranmälan behövs. Läs mer om visningarna här.

länk: http://kulturhusetstadsteatern.se/KonstDesign/Visningar/?id=23551&epslanguage=en

FREDAGSMYS: WOMEN’S CORNER

Inom ramen för utställningen arrangeras Women’s corner – en samtalsserie där ett antal kvinnor bjuds in för att berätta sin egen historia och om en händelse som gjort avtryck i deras liv och i samhället.

Women’s corner 26 april – med Mian Lodalen, författare och frilansjournalist

Med humor och frispråkighet förmedlar Mian Lodalen engagerande och ofta svåra frågor om exempelvis sexualitet, makt och demokrati. Bland hennes senaste böcker kan nämnas Dårens dotter (2007), Min mormors historia (2009) och Tiger (2019).

Fredag 26 april kl. 12:00–13:00. Läs mer och boka biljett här.

Women’s corner 24 maj – med Suzanne Osten

Suzanne Osten är pionjär och hyllad för sitt arbete inom barn- och ungdomsteater som fått stor uppmärksamhet internationellt.

Fredag 24 maj kl. 12:00–13:00. Läs mer och boka biljett här.

Fler samtal på temat Women’s corner kommer – håll utkik i vårt kalendarium!

INSAMLING: GÖMDA OCH GLÖMDA KVINNOHISTORIER

Vill du berätta om en kvinna i ditt kvarter som gjort avtryck på dig? I anknytning till utställningen samlar Stadsarkivet in gömda och glömda historier om kvinnor från hela världen, i alla åldrar, tider och kvarter.

>>> Läs mer i formuläret (PDF) <<<

länk: http://kulturhusetstadsteatern.se/Documents/Kvarterets%20kvinnor%20–%20insamlingsformulär%20Gömda%20och%20glömda%20historier.pdf

Utställningens öppettider

Måndag 15–19 (Fri entré)
Tisdag–fredag 11–19
Lördag–söndag 11–17

Entrépriser

Ordinarie 40 kr. Fri entré t.o.m. 25 år. Fri entré på måndagar.
Studion, Sergels torg 3

Utställningsteam: Maria Patomella, konstnärligt ansvarig, Kristina Hultman, textförfattare & research, Jenny Kronberg, scenograf, Saadia Hussain, konstnär, Elin Harland, utställningsproducent, Helen Karlsson, pedagogik och program, Lena Björklund Lidvall, utställningskoordinator och IngaLill Rydberg, referensbibliotekarie.

Tack till: Stockholms stadsmuseum, Mårbackastiftelsen, Stockholmskällan, Digitalt museum och Scenkonstmuseets arkiv.