Kvarterets kvinnor

Vilka kvinnohistorier präglar Stockholms city – igår och idag? Du har säkert sett och hört henne många gånger, men vem var egentligen Maria med orgeln på plattan? I utställningen Kvarterets Kvinnor blickar vi långt bak i historien ända fram till idag och möter kvinnor som på olika sätt präglat Klarakvarterens gator och Stockholmarnas vardag.

Kristina Hultman, Lina Thomsgård, Saadia Hussain och Maria Patomella. Foto: Matilda Rahm

Kristina Hultman, Lina Thomsgård, Saadia Hussain och Maria Patomella. Foto: Matilda Rahm

Utställningen Kvarterets kvinnor är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Stockholms Kvinnohistoriska som lyfter fram några av de kvinnor som har levt och som lever omkring Stockholms stadskärna. I utställningen möter vi de arbetande kvinnorna, konstnärerna, aktivisterna, regissörerna, de hemlösa och de unga.

Vi får bland annat lära känna Maria med orgeln, modeskaparen Augusta Lundin och telefonisterna vid Brunkebergs torg. Men även Klarakvarterens nutida kvinnor – som kvinnorna på Klaragården, Stockholms stadsmissions dagverksamhet för kvinnor som porträtterats av fotografen Hannah Modigh. Den 23 maj stängdes Klaragården på grund av besparingskrav och Modighs porträttbilder i Kvarterets kvinnor blir ett sista dokument över livet på den plats som varit så viktig för många kvinnor. Utställningen innehåller också muralmålningar av konstnären Saadia Hussain, som tolkar kvarterets kvinnor.

“Vi hoppas att den här utställningen ska inspirera till att berätta om andra kvinnors historia. Det finns så många som inte är inskrivna i historieböckerna”

— Maria Patomella, konstnärligt ansvarig för utställningen.

Utställningen uppkom när Maria Patomella, verkställande producent inom Konst/Design & Mode på Kulturhuset Stadsteatern hörde om att ett nytt museum skulle startas – Stockholms Kvinnohistoriska! – och började fundera över vilka kvinnor som verkat i hennes och Kulturhuset Stadsteaterns närhet. Vilka har inte fått plats i historieskrivningen?

Fotograf: Sandra Åhman

Kulturhuset Stadsteatern blev sedan en av Stockholms Kvinnohistoriskas medlemmar och Patomella såg Stockholms Kvinnohistoriska som ett stöd och en samtalspartner för att kunna gå vidare med projektet och kontaktade oss för att tillsammans arbeta fram utställningen.


Intresset för att kvinnors historia levandegörs är stort, vilket vi tydligt ser genom det enorma intresset för utställningen. Runtom i Sverige finns initiativ och museer som länge arbetat för att lyfta kvinnors historia – tänk om vi tillsammans i framtiden kan lyfta kvinnorna i kvarter över hela landet?

— Lina Thomsgård, chef Stockholms Kvinnohistoriska

Utställningen öppnade den 8 mars 2019 och stänger den 11 augusti 2019. Kring utställningen händer också en mängd aktiviteter kopplade till Kvarterets kvinnor – samtalsserien Women’s corner, visningar, föreläsningar och andra spännande programpunkter.

Women’s corner

Foto: Sandra Åhman

Foto: Sandra Åhman

Som en del av utställningen Kvarterets kvinnor bjöd vi under sju fredagar in till samtal där kända och okända personer berättade sin historia och om händelser som gjort avtryck i deras liv – och samhället. Women’s corner genomfördes av Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.

Medverkande gäster

Saadia Hussain, konstnär, konstaktivist och konstpedagog
Gunilla Thorgren, författare
Mian Lodalen, författare och frilansjournalist
Cassandra Klatzkow, kroppsaktivist, skribent, dj och sångerska
Anna Charlotta Gunnarson, författare, journalist och musiker
Suzanne Osten, regissör och författare

18.png

Tidigare aktiviteter kring Kvarterets kvinnor:

18.png

INSAMLING: GÖMDA OCH GLÖMDA KVINNOHISTORIER

Vill du berätta om en kvinna i ditt kvarter som gjort avtryck på dig? I anknytning till utställningen samlar Stadsarkivet in gömda och glömda historier om kvinnor från hela världen, i alla åldrar, tider och kvarter.

Läs mer i formuläret (PDF)

Utställningens öppettider

Måndag 15–19 (Fri entré)
Tisdag–fredag 11–19
Lördag–söndag 11–17

Entrépriser

Ordinarie 40 kr. Fri entré t.o.m. 25 år. Fri entré på måndagar.
Studion, Sergels torg 3

Utställningsteam

Maria Patomella, konstnärligt ansvarig, Kristina Hultman, textförfattare & research, Jenny Kronberg, scenograf, Saadia Hussain, konstnär, Elin Harland, utställningsproducent, Helen Karlsson, pedagogik och program, Lena Björklund Lidvall, utställningskoordinator och IngaLill Rydberg, referensbibliotekarie.

Tack till

Stockholms stadsmuseum, Mårbackastiftelsen, Stockholmskällan, Digitalt museum och Scenkonstmuseets arkiv.

18.png

Kvarterets kvinnor i media

DN, 19 juni 2019

“Gömd och glömd kvinnohistoria berättas raskt och rapsodisk i små kvarter byggda av skärmar och foton, men den långa tidslinjen tar avstamp redan i 1000-talet. Och avslöjar att Klarakvarteren med manliga bohemer och tidningsmakeri vilar på ett kvinnoklosters grund; Sankta Clara kyrka. I dag driver Klaragården verksamhet för hemlösa kvinnor, porträtterade i en fotoserie av Hannah Modigh. Fotots bekräftande av existensen uttrycks i slutorden av Britt-Marie Siltamäkis dikt: ”Jag blir sedd”. Ett credo för hela det kvinnohistoriska projektet.”

SVD, 20 april 2019

“Kampen för kvinnlig rösträtt, som vanns för 100 år sedan i Sverige, är utgångspunkt för två olika utställningar om kvinnohistoria i Stockholm. På Hallwylska möter man pionjären Ebba von Eckermann, på Kulturhuset alltifrån Selma Lagerlöf till Marias enmansorkester.”

Aftonbladet, 8 mars 2019.

"Klarakvarteren är Stockholms försmådda hjärta. Legendomsusat för sina bohemer, sina tidningskvarter – skövlat i den stora cityomvandlingen i början av 1960-talet och återuppståndet som ett levande nav. Ett problematiskt nav på många sätt."

"Kvarterets kvinnor är gjord med lätt hand, innehåller en stor mängd historisk och samtida information men utan att bli alltför antikvarisk. Att levandegöra och befolka ett stycke stad är ett väldigt roligt projekt."

DN, 8 mars 2019.

"– Vi måste släppa föreställningen att kvinnor alltid ska vara felfria förebilder. Historiskt har det funnits ett stort behov av att visa att kvinnor kan, att kvinnor är bra, men det måste också finnas plats för kvinnor som avviker från ett sådant ideal, säger Lina Thomsgård, chef för Stockholms Kvinnohistoriska."

SVT Nyheter, 19 februari 2019.

“– Vi hoppas att den här utställningen ska inspirera till att berätta om andra kvinnors historia. Det finns så många som inte är inskrivna i historieböckerna.”